bezoek aan de NDS    

 

 


 

  een bezoek aan de nds alles gesorteerd waaom met dia's aansluiting en storingen techniek overvloeien multimedia  

 


Aankleding

Tijdens het gesprek met Jan Roeleveld blijkt dat diamultimedia veel meer is dan alleen lichtbeelden, diaprojectoren, geluid en schermen. Het is de totale aankleding die het hem doet. Alleen al de elektrisch bedienbare verduistering, op afstand regelbare zaalverlichting, een neerdalend plafondscherm en een laser-pijlaanwijzer geven al een indruk van 'af zijn' bij het publiek. Daar blijft het echter niet bij. Via AUX-uitgangen kan de gebruiker van alles starten.

Niet alleen het koffiezetapparaat maar ook effectapparatuur (laserstralen, rookgeneratoren, flitslampen, Dolby Surround, het starten van geluids- en/of video-apparatuur, roterende spiegels voor geanimeerde zaalshows enz. enz. Met het door de Nationale Diaspecialist gevoerde dissolver-merk Stumpfl is letterlijk van alles mogelijk. Via remote-sensors, IR-bediening en opzetaccessoires zijn er tal van uitbreidingsopties.

Van zelfsprekend wordt het handmatig besturen van een gecompliceerde show een lastige zaak. Daar komt de PC of notebook de multimediamaker te hulp. De Nationale Diaspecialist levert software en interfacekabels voor het met of zonder tijdcode besturen van dissolvers en randapparatuur. Daarmee kan de producent de diashow tot in de puntjes afregelen. Voor wie de computer thuis wil laten, zijn er programmeerbare chipcards.

Die kunnen de gehele show vanaf creditcard besturen. Er is een intelligente override zodat een lezinghouder de presentatie tijdelijk kan onderbreken. Na zijn/haar toelichting of antwoord op vragen kan de show weer vloeiend worden voorgezet.

(verder)