bezoek aan de NDS    

 

 


 

  een bezoek aan de nds alles gesorteerd waaom met dia's aansluiting en storingen wat is er allemaal multimedia  

 


Overvloeien

Voor de donkerpauze tussen het wisselen van de dia's heeft Jan Roeleveld het volgende antwoord: "De moderne diaprojector wordt steeds sneller. Professionele modellen kunnen in circa een halve seconde een dia wisselen. Dan duurt die donkerpauze verrassend kort. Mooier is om gebruik te maken van meerdere diaprojectoren met ingebouwde lichtdimmers, de TRIACs. Terwijl de ene projector dimt (de fade out) komt de andere projector op naar 100% licht (de fade in). Door de diaprojectoren goed op het scherm uit te lijnen, vloeien de diabeelden als het ware naadloos in elkaar over.

De techniek van overvloeien biedt nog meer mogelijkheden. Titels over een geprojecteerde dia heenleggen, gecombineerde beelden opbouwen, met behulp van maskers projectiebeelden in delen wisselen, flitsen, kleine animaties, in/uitzoomen, noem maar op. Dit alles gestuurd door een met de PC-geprogrammeerde geluidsband op een cassette- of DAT-recorder." Als voorbeeld liet Jan Roeleveld de redactie een promotieserie over de gemeente Houten zien. Op 4,8 x 1,6 meter met acht projectoren, PC-besturing en HiFi-stereogeluid inderdaad een ware sensatie.

Daar kan geen PC-monitor of videoprojectiesysteem tegen op. De vraag rijst natuurlijk of er voor een dergelijk flitsende show nu veel hardware nodig is? Dat valt volgens Jan Roeleveld best mee. Je behoeft helemaal niet met een HiTech outfit te beginnen. Twee diaprojectoren met een dissolver (= het overvloeiapparaat) en een AV-deck zijn in principe al voldoende. Die dissolver kan de multimediamaker via de seriele poort door een PC of notebook laten voor programmeren, het zogenaamde pulsen.

Dat geeft een hoge mate van nauwkeurigheid en afstemming van de lichtbeelden op de muziek. Vervolgens wordt de definitieve pulsversie naar een extra spoor op de geluidsband of naar een chipcard weggeschreven. De presentatie kan dan ontelbare malen geheel automatisch afgespeeld worden. Desgewenst kan er ook met tijdcode gewerkt worden. Een een voudige doch professioneel systeem behoeft niet meer dan f 3.000,- te kosten.

Een state of the art systeem komt ruwweg neer op f 6.000,- en de amateur heeft al voor f 1.000,- een aardig overvloeisetje. Systemen met meer dan drie projectoren lopen navenant op in prijs. Alle projectie- en overvloeisystemen staan klaar voor demonstratie in een apart toon/projectiezaaltje. De verduisteringstechniek is afgestemd op real zaal-display en dimlicht voor het zelf leren omgaan met de apparatuur. Zo kan de koper beoordelen of hij/zij het systeem of de diaprojector kan bedienen en hoe het er later in de echte zaal uitziet.

(verder)